Zdrowa dieta w ciąży?

Zdrowa dieta w ciąży?

Zdrowa, zbilansowana dieta jest jednym z podstawowych elementów udanego przebiegu ciąży. Prawidłowe odżywianie pomaga kobietom w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia oraz dostarcza wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka, Białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i inne składniki mogą prowadzić do poważnych powikłań, poronienia lub przedwczesnego porodu w trakcie ciąży. Planując ciążę, należy zwrócić szczególną uwagę na dietę, aby wyeliminować możliwość błędów żywieniowych. Pamiętaj, że Twoja dieta powinna być lekkostrawna, urozmaicona i bogata w cenne składniki odżywcze. Według Komisji Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk zapotrzebowanie kaloryczne w czasie ciąży wzrasta o około 300 kcal dziennie.To normalne, że w czasie ciąży przybierasz na wadze, ale pamiętaj, że powinnaś jeść za dwoje, a nie za dwie. Dzięki temu unikniemy nadmiernego przyrostu wagi

Na co warto zwrócić szczególną uwagę

Zwracaj  na rodzaje jedzenia, które spożywasz. Spożywaj 5-6 posiłków dziennie (3 posiłki główne, 2 przed snem lub owoce). Nie rób długich przerw między posiłkami (do 4 godzin). Spróbuj zmienić dietę na bardziej zbilansowaną.
Utrzymuj prawidłowy przyrost masy ciała. Jeśli nie ma przeciwwskazań, powinnaś być aktywna fizycznie, z wyjątkiem czynności, które nie są zalecane w czasie ciąży.Produkty zbożowe powinny być Twoim głównym źródłem kalorii. Jedz różnorodne zboża w ciągu dnia, aby upewnić się, że otrzymujesz węglowodany z różnych źródeł.Jedz cukier i słodycze z umiarem. Zamiast słodyczy jedz orzechy, bakalie, galaretki i galaretki owocowe. Od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na kulinarne szaleństwo. Kawałek domowego ciasta  czy czekolady nikomu nie zaszkodził.

Czego unikać w ciąży?

Ogranicz spożycie soli. Sól przyczynia się do wzdęć i wysokiego ciśnienia krwi podczas ciąży. Unikaj dodawania soli do jedzenia.
Unikaj alkoholu. Zminimalizuj spożycie kawy i mocnej herbaty. Już 500ml piwa zawiera 25g czystego alkoholu, który działa degenerująco na płód od drugiego tygodnia ciąży do końca ciąży. Kofeina nasila negatywne działanie alkoholu i innych substancji, a także wypłukuje magnez. Jeśli lubisz kawę, ogranicz spożycie do jednej małej filiżanki dziennie i w miarę możliwości zastąp ją kawą zbożową. Unikaj także mocnych herbat i napojów gazowanych, takich jak Coca-Cola i oranżada, ponieważ zawierają fosforany.

Jedz mięso codziennie, ale z umiarem. Polecamy dziennie 200-250g chudego mięsa, drobiu lub wędlin. Na przemian tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź) dwa do trzech razy w tygodniu. Codziennie spożywaj dużo warzyw i owoców. Szczaw i szpinak nie powinny być zbyt często gościć na Twoim talerzu ze względu na wysoką zawartość szczawianów. Jedz co najmniej 500 g warzyw i 400 g owoców w ciągu dnia. Unikaj jednak pokarmów powodujących wzdęcia, czyli fasoli grochu czy ciecierzycy. Warto za zaznaczyć, że strączki to też dobre źródło białka,  z wzdęciami można sobie poradzić stosując odpowiednie przyprawy. Na przykład majeranek.

Czy picie kawy w czasie ciąży jest bezpieczne?
Co warto wiedzieć o ślubie w ciąży?
Połóg: ile czasu organizm potrzebuje na regenerację?

Dodaj komentarz