Jak uniknąć przybierania na wadze w czasie ciąży?

Jak uniknąć przybierania na wadze w czasie ciąży?

Ciąża to wspaniały okres w życiu kobiety. Zarówno przed, jak i w trakcie dziewięciu miesięcy ciąży, konieczne jest, abyś dbała o siebie i rozwijające się dziecko. Dowiedzmy się zatem, co jeść, aby nie przytyć zbyt wiele w czasie ciąży. Jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej tygodniowej diecie, a które najlepiej od czasu do czasu odstawić na bok?

 

Jak uniknąć zbytniego przybierania na wadze w ciąży?

Wszyscy wiemy, że zbilansowana dieta jest synonimem zdrowego stylu życia. Musimy zawsze i w każdym momencie dbać o siebie dla własnego dobra, ale zgodzicie się ze mną, że są pewne etapy życia, kiedy ta dbałość jest bardziej potrzebna niż kiedykolwiek, na przykład w czasie ciąży.

Żywność odgrywa fundamentalną rolę w naszym życiu. Dzięki dostarczeniu tych składników odżywczych dziecko będzie się prawidłowo rozwijać. Poprzez odpowiednie pokarmy otrzymujemy zarówno niezbędne składniki odżywcze i witaminy, jak i odpowiednie ilości kwasu foliowego, żelaza, wapnia i witaminy D, które pomagają w rozwoju płodu.

Wybieranie odpowiednich pokarmów i spożywanie ich w odpowiednich ilościach pomoże nam osiągnąć idealny stan zdrowia, a także zapobiegnie ewentualnym chorobom lub problemom, które mogłyby zagrozić zdrowiu dziecka. Wśród tego wszystkiego stosowanie zdrowej diety pomoże nam uniknąć przybrania na wadze w czasie ciąży.

Co jeść w ciąży, aby nie przytyć?

Zarówno Ty, jak i dziecko, którego się spodziewasz, potrzebujecie konkretnych składników odżywczych, które pomogą Wam być w doskonałej kondycji. I to prowadzi nas do następującego pytania: jakich pokarmów najlepiej nie jeść w czasie ciąży, a które zawsze powinny być w spiżarni?

Większość pokarmów, które powodują nadmierne przybieranie na wadze w czasie ciąży, jest wysokokaloryczna, ale niska w niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Staraj się nie jeść, a jeśli już to tylko od czasu do czasu, pokarmów bardzo bogatych w cukry i tłuszcze, które są nadmiernie wysokokaloryczne i przez to niezdrowe.

Mowa o ciastkach przemysłowych lub z nadmiarem cukru, żywności przetworzonej (wędliny, mięsa peklowane lub konserwowe), potrawach smażonych lub sosach, które wiążą się z nieprawidłowym przyrostem masy ciała u matki, a także z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca ciążowa, stan przedrzucawkowy czy dzieci o wyższej masie urodzeniowej.

Aby ciąża przebiegała prawidłowo, włącz do swojej tygodniowej diety produkty, które dostarczają i dodają energii dzięki swoim mikroelementom i bioaktywnym związkom przeciwutleniającym. Są to również produkty, które sprawią, że poczujesz się najlepiej: chude mięsa (unikaj czerwonego mięsa), takie jak kurczak i indyk, rośliny strączkowe, produkty mleczne, o ile upewnisz się, że są pasteryzowane, makarony i pełnoziarniste płatki śniadaniowe, sezonowe owoce i warzywa, białe i tłuste ryby, nasiona i orzechy.

O ile lekarz nie zalecił innego rodzaju diety, na przykład w celu kontrolowania cukrzycy ciążowej, powinnaś włączyć te produkty do swojej tygodniowej i codziennej diety, zawsze zachowując równowagę (pamiętaj o piramidzie żywieniowej) i biorąc pod uwagę ilości posiłków: o wiele lepiej dla żołądka jest, gdy jesz pięć lekkich posiłków dziennie zamiast trzech dużych.

Czy picie kawy w czasie ciąży jest bezpieczne?
Co warto wiedzieć o ślubie w ciąży?
Połóg: ile czasu organizm potrzebuje na regenerację?

Dodaj komentarz